zaterdag 11 augustus 2012

Santiago de Compostella !!

Datum
11 augustus 2012    (dag 36)
20 gr.
Van
Arzuain 
Naar
Santiago de Compostella
Gereden afstand
47 km
Totaal gereden afstand
2554 km

Je komt van alles tegen op de Camino. Zo stond er gisteravond een Pools stel naast ons die hun bagage op een steekwagentje  hadden geladen en dan vervolgens een lekke band op het steekwagentje kregen. Dus maar weer geholpen met het repareren. Vanochtend kwamen we ze tegen (zie foto).
Marjolein kon haar smerige tassen niet langer aanzien en heeft ze voor de laatste etappe nog even lekker gewassen.
Vandaag hebben we de wandel route gevolgd. Het is een drukte van belang. Er zijn ontzettend veel mensen die de laatste honderd kilometer lopen. Je ziet dit direct: mooie kleding, weinig bagage en ze lopen er nog fris bij. De echte Camino-gangers vallen op door het bandages en moeilijke manier van lopen. Respect voor hen.
Na alle rust en ontspannen sfeer op de Camino is de aankomst in Santiago wel een shock. Een stad met 100.000 inwoners en bijzonder veel toeristen. We zijn bij aankomst direct naar het plein voor de kathedraal gefietst voor het maken van de gebruikelijke foto. Tevens hebben we even snel de kathedraal bezocht. Deze is zeer indrukwekkend. Daarna zijn we het naar het pelgrimsbureau gegaan voor het Compostelaat. Dit is een tijdrovende klus gezien de enorme rijen van pelgrims. Tijdens het wachten werden we verrast door onze Italiaanse vrienden waarvan we eerst dachten dat het Spanjaarden waren en waarmee we al geruime tijd oprijden en een leuk contact hebben (zie dag  26 – 01 augustus).
Ook zij waren zeer blij ons weer te zien.
We hadden onszelf willen trakteren op een goed hotel maar we hebben de zoektocht na vier keer completo te hebben gehoord opgegeven en staan nu op de stadscamping van Santiago. Hier heeft zich nu een Nederlandse enclave gevormd. Eigenlijk ook wel heel erg leuk.
Al met al een indrukwekkende dag om nooit te vergeten.

We willen morgen nog een dag in Santiago blijven en daarna fietsen we door naar Cabo de Finisterre voor het uiteindelijke einddoel. Blijf ons volgen !

We begrijpen dat er belangstelling is voor een “dia-avond” over onze reis. Wij willen deze in het najaar graag organiseren en willen dan graag weten hoeveel belangstelling hiervoor is. Als je wil komen, stuur dan een email naar h.ververs@chello.nl (niet via “reacties”). Dan zullen we je via email op de hoogte houden wanneer en waar we iets organiseren.Marjolein aan het werk


Pools stel met steekwagen


Statiefoto voor kathedraal


Kathedraal


Italiaanse vrienden


Italiaanse vrienden voor pelgrimsbureau


Compostelaat Henri
Compostelaat Marjolein

7 opmerkingen:

 1. Hoi Marjolein en Henri,

  Van harte gefeliciteerd met het bereiken van Santiago de Compostela, werkelijk een prachtige prestatie, morgen naar Fisterra om de kers op de taart te zetten, zou zeggen geniet er extra van, laat eens horen wat jullie daar gaan verbranden.
  Zelf ben ik gisteren na 56 dagen en 5380 km thuis aangekomen, na vele hoogtepunten waaronder onze ontmoeting.

  Wens jullie nog enkele mooie dagen in Spanje en dan gezond weer naar huis,

  Groetjes

  Willie uit Geulle bij Maastrich

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Henri en Marjolein,

  Gefeliciteerd met deze mijlpaal! Knap hoor. Mooi beeld van jullie voor de kathedraal. Veel succes met het laatste stukje naar de kust.

  Hans en Annemarieke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bravo! Chapeau!

  Ontzettend goed dat jullie het na 35 zware dagen hebben gehaald!
  Diep, diep respect! Tot woens-/donderdag.

  Groetjes, Tom en Charlene

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Marjolein en Henri,
  Van harte met het behalen van jullie mooie doel.
  Geniet er van en nog mooie en prachtige dagen toegewenst.
  De ter Burgjes uit het Veen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bravo à tous les deux pour cette incroyable performance. CHAPEAU!
  Bonne fin de séjour et bon retour.
  Salut,
  Françoise

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Marjolein en Henri,

  Geweldig jullie prestatie! Van harte gefeliciteerd met het behalen van de eindbestemming. grote klasse !!!!

  Geniet nog even lekker na, jullie hebben het verdiend.
  Wij hebben genoten van jullie dagelijkse verslagen, waarin alle leuke en minder leuke momenten (voorzien van prachtige foto,s)van de tocht door jullie werden verteld.
  We wensen jullie nog een goede terugreis naar Apeldoorn toe.Ik moet morgen weer richting Contrall om de laatste drie maanden voor mijn pensioen vol te maken.
  Als ik hetzelfde doorzettingsvermogen kan opbrengen als wat jullie hebben getoond, moet dat lukken.
  Mede namens Carla ( zij genoot enorm van jullie verslagen) nogmaals gefeliciteerd, en hopelijk tot ziens in Apeldoorn.
  Carla en Jos.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Beste Henri en Marjolein,

  Onze hartelijke felicitaties met het behalen van deze mijlpaal. Een droom is zo uitgekomen. EN waargemaakt! Ik dacht dat ik het ook wel even een keer zou gaan doen, maar fietsend is dat echt geen makkie als ik jullie verslagen lees. Knap werk!

  Gelukkig duurde de trektocht geen 35 maanden, want dan zou Henri's baerd ongetwijfeld tussen de spaken of ketting zijn geraakt. Het zal schrikken zijn als je hem er af haalt. Is dat overigens de bedoeling?

  Hilarisch het verhaal over de lekke band van het Poolse trekkarretje. Met zoveel goede daden is jullie compostelaat nog van grotere waarde.

  Veel plezier nog de laatste fietsdagen en erna wel thuis. Overigens blijven we dit blog volgen tot we er bij neer vallen.

  Groetjes van ToYaH en Bert.

  BeantwoordenVerwijderen